Bir Salgın Gibi Yayılıyor: İnek Sütü ve Besin Alerjileri

Modern yaşamın sunduğu beslenme şekli besin alerjilerinin görülme sıklığını giderek artırıyor.

Sık görülen alerji türleri arasında yer alan besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

İnek sütü en sık alerji yapan besinlerin başında gelir. Bebeklerin sümüklü (mukuslu) ve/veya kanlı dışkılaması inek sütü alerjisinin ilk belirtisidir.

Besin Alerjisi Nedir?

Besinler alerjik yapılı bireylerde çeşitli tepkilere yol açar. Vücudun bağışıklık sistemi kişinin alerji yapma kapasitesine göre sorumlu maddeye karşı reaksiyon verir. Bu reaksiyonlar bazen hafif bazen de ağır biçimde ortaya çıkar.  Ülkemizde besin alerjisine sahip yüz binlerce çocuk mevcuttur. Bu kişilerin yaşam kalitesi ve fiziksel durumları besin alerjisi yüzünden bozulmaktadır.

Hangi Besinler Alerjiye Yol Açar? 

Birçok besin maddesi alerji nedeni olabilir. Bu besinlerin başında inek sütü gelir. İnek sütünün özellikle kazein isimli kısmı alerjiden sorumludur. Soya proteinleri, tahıllar, yumurta beyazı, deniz ürünleri, fındık, fıstık, kakao, elma, çilek, portakal gibi besinler de alerjik reaksiyon yaratabilirler.

Besin Alerjisi Hangi Organları Etkiler?

*Yemek borusu               Reflü hastalığı ve yutma bozukluğu

*Mide                                 Gastrit

*İnce bağırsak                  İltihaplanma, ishal, karın ağrısı

*Kalın bağırsak                 İshal, kabızlık, kanlı ve/veya mukuslu dışkılama

*Cilt                                    Döküntü, egzama

*Eklemler                           Artrit, ağrı

*Göz                                   Konjuktivit, göz yaşarma ve kaşıntısı

*Burun                               Nezle

*Solunum yolları ve akciğer         Öksürük, hırıltı, astım

Besin Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Genetik yatkınlığın bilinmesi alerjik sorunların teşhisinde yardımcıdır. Aile bireylerinde alerji öyküsünün varlığı önemli bir bilgidir. Bu özelliği barındıran bebeklerin doğumda kordon kanından alınan örnekte IgE isimli maddenin ölçümü ile tanınması olasıdır. Alerjik reaksiyonlar vücut sıvıları veya kan hücrelerinin rol alması sonucu gelişir. Bu nedenle kan tahlilleri ve deri testleri yapılarak alerjinin varlığı ve alerjiye neden olan besin maddeleri saptanabilir.

Beslenme Tedavisi ile Besin Alerjilerini Engellemek Mümkün

Besin alerjilerini engellemenin temel yolu kişinin alerji yapan besinden uzak durmasıdır. Özellikle inek sütü alerjisinde inek sütü yerine farklı yapıda olan keçi, koyun, manda sütü tercih edilmelidir. Ancak tüm bu sütlerin inek sütüne benzer alerjik yapısı vardır. Çapraz reaksiyonla alerjik etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Alerjik bebeklerin standart mamalar yerine özel hipoalerjik mamalarla beslenmeleri gerekir. Alerjik kişinin kendisine dokunan alerji potansiyeline sahip (süt, yumurta, portakal, muz vb.) gıdalardan uzak durması önemlidir. Balık en sık alerji yapan besinlerin başında geldiği için riskli bebeklerin 1 yaşına kadar balık yememesi tavsiye edilir. Besin alerjisinin ilaçlarla tedavi edilmesi gerekebilir. Bu amaçla kullanılan ilaçların başında antialerjik ilaçlar ve antihistaminikler yer almaktadır.

Besin Alerjisinden Korunma Yolları

*Riskli bebeği ve kişiyi tanıma

*Olası alerji yapacak besinlerden kaçınma

*Sağlıklı çevre

*Doğa ile iç içe yaşam

* Temiz besin

*Anne sütü ile beslenme

* Normal doğum şekli