Çocukların büyüme ve gelişmesini bozan çölyak hastalığı; zayıflık, kansızlık, ishal, kabızlık ve boy kısalığının en önemli nedenidir.
Mısır, pirinç ve soya unları çölyaklıların güvenle tüketebilecekleri temel gıdaların başında gelir.
Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir.
Çölyaklıların Uzak Durması Gereken Yiyecekler
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren her türlü ekmek, poğaça, simit, kek, pasta, börek, bisküvi, makarna, pizza, peynir, süt ürünleri, ketçap, mayonez, salça, margarin, hazır çorbalar, dondurma.
Çölyak Hastalığı Nedir?
Günümüzde her 150 -200 kişiden 1’inde görülen çölyak hastalığı ince bağırsağın gluten içinde bulunan gliadin proteinine karşı aşırı hassasiyeti sonucu ortaya çıkar. Gluten, bağırsak içini döşeyen dokularda ve özellikle besinleri emmekle görevli mukozada iltihaba neden olarak hasara yol açar.
Belirtileri Nelerdir?
*Uzun süre devam eden (kronik) kötü kokulu ve yağlı ishal veya kabızlık gibi dışkılama bozuklukları
L Karın ağrısı
L Karın şişliği, gaz
L Kilo kaybı veya kilo alamama
L Boy kısalığı
L Halsizlik, çabuk yorulma
L Kansızlık, demir eksikliği
L Gecikmiş ergenlik
L Diş bozuklukları
Nasıl Teşhis Edilir?
Çölyak hastalığının tanısında kan ve dışkı tetkikleri önemli rol oynar. Hastalığa özgü, Antigliadin Antikoru Ig A (AGA IgA), Antigliadin Antikoru Ig G (AGA IgG), Antiendomizyum Antikoru Ig A (AEA IgA) gibi hassas testler tanıda yol gösterici olabilir. Son yıllarda geliştirilen genetik testler de çölyaklı bireylerin saptanmasında yardımcıdır. Hastalığın kesin tanısı için endoskop adı verilen ışıklı bir cihazla ağızdan girilerek hastanın ince bağırsağının ve buradan alınan doku örneklerinin mikroskop altında incelenmesi (patolojik inceleme) gerekir.
Çölyak Hastalığında Erken Tedavi Yüz Güldürür
Çölyaklılarda hastalığa yol açan gluten içeren gıdaların diyetten tamamen çıkarılması tedavinin temelini oluşturur. Erken ve etkin tedavi ile hastaların büyüme ve gelişmeleri yaşıtlarıyla eşit düzeye erişebilmektedir. Çölyaklılarda bağırsak kanseri (lenfoma), diyabet, cilt hastalıkları, kemik zayıflığı ve boy kısalığı gibi sağlık sorunlarının gelişme riskinin glutensiz diyet tedavisi almayan veya tedaviye uymayanlarda yüksek olduğunun unutulmaması gerekir.